Biomedica

Interventna kardiologija in radiologija

Interventna kardiologija je veja kardiologije, ki se posebej ukvarja s katetrskim zdravljenjem strukturnih srčnih bolezni.

Mnogi postopki na srcu se lahko izvedejo s kateterizacijo. Najpogosteje to vključuje vstavitev vodila v femoralno arterijo (v praksi v katero koli periferno arterijo ali veno) in vstavitev cevke v srce s pomočjo rentgenskega slikanja (najpogosteje fluoroskopija). Za kanilacijo se lahko uporabi tudi radialna arterija.

Interventna radiologija (skrajšano IR ali VIR za Vaskularno in interventno radiologijo, tudi Kirurška radiologija) je medicinska subspecializacija radiologije, ki  uporablja minimalno invazivne slikovne postopke za diagnosticiranje in zdravljenje bolezni skoraj vseh organskih sistemov.

Koncept interventne radiologije je diagnosticiranje in zdravljenje bolnikov z uporabo najmanj invazivnih tehnik, ki so trenutno na voljo, da bi čim bolj zmanjšali tveganje za bolnika in izboljšali rezultate zdravljenja.   

Za angioplastiko in druge postopke lahko ponudimo izjemno paleto balonov, žilnih opornic in pribora ter terapijo s koncentratom avtolognih matičnih celic.